”Täällä kirjani syntyivät”: näyttely ja kaksi kulttuuri-iltaa Lopen kirjastotalossa

Kirja-, kuva ja esinenäyttely monipuolisen tekijän moniulotteisesta tuotannosta on nyt avoinna Lopen kirjastotalon Fallesmanni-salissa!

Kiitämme runsaslukuista avajaisvierasyleisöämme, jolle saimme tarjota juhlavat ensimaistiaiset Lopen Päivänä 2.8.

Näyttely on esillä elokuun ajan, 28.8. saakka.
Tervetuloa tutustumaan kirjaston aukioloaikoina
ma, ti ja to klo 12-19, ke klo 10-19 ja pe klo 10-16. Vapaa pääsy

Iltaohjelmaa näyttelysalissa:

Tiistaina 11.8. klo 18.00-19.30

Jukopliut! Sakari Pälsin monta elämää. Katsotaan dokumenttielokuva, jonka YLE TV 1 Dokumenttitoimitus tuotti ja esitti v. 1996. Ohjaaja Mirja Metsola on paikalla kertomassa kuvauksista, joiden vauhdikkaita vaiheita koettiin muun muassa Lopella.

Keskiviikkona 12.8. klo 18.00-19.30

Sakari Pälsin valokuvat – vauhtia ja tilanteita. Valokuvaaja Jussi Aalto kertoo, miksi Pälsin valokuvat olivat aikanaan kansainvälisesti edistyksellistä taidetta, vaikka se huomattiin ja tunnustettiin vasta paljon myöhemmin. Esitelmän aikana nähdään runsaasti kuvaesimerkkejä.

Vapaa pääsy

 

Mitä uutta näyttelyssä?

Fallesmanni-sali on ollut Sakari Pälsi -aiheisten näyttelyiden kotipaikkana monesti aiemminkin. Pitkäaikainen kirjastotoimenjohtaja Tarja Toivonen on koonnut eri asiantuntijoiden kanssa mm. lehtileike- ja valokuvakokonaisuuksia Pälsin syntymän juhlavuosien kunniaksi. Eräillä kerroilla näyttelyihin on lainattu myös Pälsin alkuperäisiä esineitä.

Tämän vuoden näyttely on runsaampi kuin koskaan. Ensimmäistä kertaa esillä on vitriinillinen esineitä, jotka liittyvät Pälsin kaukomatkoihin ja tieteelliseen työhön. Miksi säämiskähanskat ovat elintärkeä varuste Siperian kesäyössä?

Tutkija Jukka Relas on tehnyt taustatyön, jonka tuloksena esillä on nyt täsmällinen kartta Pälsin Euroopan- ja kaukomatkoista. Arkeologi Kerkko Nordqvist on koonnut yhteen tiedot, missä Pälsi teki kenttätöitä.  Mukanaan hänellä kulki nivelleerauskone, kenttäarkeologin taskumallia. Myös se on nyt esillä.

Koko tarina, vaikka sitten lyhyesti

Pälsiä esitellään näyttelyssä kirjailijana, valokuvaajana, dokumenttielokuvien tekijänä ja yhteiskunnallisena keskustelijana. Hänen juurensa olivat Loppijärven rannalla Sajaniemessä. Siellä syntyivät Pälsin poikajuttujen pikku Saku – Sakari Pälsi itse – sekä hänen parhaat kaverinsa, Fallesmannin Arvo ja muut. Niistäkin ajoista kerromme kuvin, sanoin ja sukupuussa.

 

Sakari Pälsin seura ry julkaisee piakkoin artikkelikokoelman, jossa Pälsin elämäntyötä valotetaan 20 kirjoittajan voimin. Rakennamme kokonaiskuvaa miehestä, joka ehti tehdä töitä monen miehen edestä. Lue lisää kirjasta ja ennakkotilauksesta.

 

Täällä kirjani syntyivät_vitriinikuva_kamera

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s