Nyt Tammelassa: Sakari Pälsi – metsätuvan maailmanmatkaaja

n Näyttely avoinna kunnantalolla 15.6. asti!

Sakari Pälsi ja Erkki Tanttu

Pälsin monista kulttuurikontakteista muun muassa Erkki Tanttu liittyy Tammelaan. Hän oli sotarintamalla tammelalaisten miesten kanssa ja hämmästeli heidän levollisuuttaan taistelun jylyn keskelläkin. Niinpä hän päätteli, että Tammela on rauhallinen paikka, ja hankki 1940-luvun puolivälissä kesäpaikan Pääjärveltä.

Tanttu oli Pälsin poikajuttujen luottokuvittaja, jonka piirroksista Pälsi on todennut: ”Totta totisesti käsitykseni ovat muuttuneet aika lailla, ja Tantun hyväksi. Nissen faarini on nykyisin Tantun Nissen faari, […] Fallesmannin Arvo on nykyään alkuperäistään tyhmänylpeämpi…”

Näyttelyssä

Pälsille rakennetun metsätuvan esineitä ja tupa valokuvina.

Tammelan sianteurastusfilmin petkele yhä käytössä

Näyttelyn avajaisten itseoikeutettu kulttuurikatkelma oli Sakari Pälsin ohjaama ja kuvaama ”Tammelan sianteurastus” (1938). Idea tähän Kansatieteellinen Filmi Oy:n elokuvaan tuli aikanaan Esko Aaltoselta, joka kymmenen vuotta aikaisemmin oli lavastuttanut ja valokuvannut samanlaisen sianteurastuksen ja teurasherkkujen valmistuksen.

Sianteurastuksen jälkeen tehdään monia ruokia, joista ”makkarusten” tekoon tarvitaan hakkuri eli petkele. Elokuvassa tässä tehtävässä on Hykkilän kylän Sipilän talon perintöesine, jonka vuonna 1836 syntynyt Eulalia Rönnberg on tuonut mukanaan tullessaan miniäksi Sipilään. Työväline oli hänen isänsä tekemä ja tyttärensä nimikirjaimilla varustama. Tänään, 160 vuotta myöhemmin, sama petkele on edelleen käytössä ja Sipilän vanhaemäntä tekee sillä esimerkiksi rosollin.

Petkel_kuva Marketta Havola 2017

Petkele, jossa nimikirjaimet E. R.  Valokuva: Marketta Havola 2017.

Jo neljäs elämäkertanäyttely

Sakari Pälsin elämää on esitelty näyttelynä aiemmin Lopella (2015) sekä Hämeenlinnassa ja Forssassa (2016). Näyttelyn rakentamisessa on aina jännitystä: uudet tilat, kullekin paikkakunnalle mielenkiintoiset uudet sisällöt ja uusi yleisö.

Sakari Pälsin seura kiittää Tammelan kunnan kulttuuripalveluja kutsusta tällä kertaa tänne!

Työryhmä: Marketta Havola, Jukka Relas, Mervi Suhonen.
Avusta kiitämme Lopen kunnankirjastoa, Sakari Pälsin perikuntaa sekä kaikkia, jotka ovat kahden vuoden aikana olleet mukana tuottamassa näyttelykokonaisuutemme teksti- ja kuvasisältöjä.

Näyttely rakentuu

Näyttelyä rakentamassa.

Näyttelyn voimanaiset

Voimanaiset Marketta Havola (Sakari Pälsin seura), Päivi Klemelä (Tammelan kunta) ja Irja-Leena Suhonen avajaisiltana.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s